24 Şubat 2010 Çarşamba

Homeopati


Homeopati'den 3 yıl kadar önce, bu konuda ders almaya başlayan terapist bir arkadaşım sayesinde haberdar oldum. Geçtiğimiz hafta, Amerika'da yaşayan bu arkadaşım bir süreliğine Türkiye'ye geldi ve beraber 1,5 saatlik bir seans gerçekleştirdik.

Homeopati çok yüzeysel bir tanımla, kişiyi psikolojik ve fiziksel tüm yönleriyle ele alarak, yan etkisi olmayan doğal ilaçlarla tedavi eden bir disiplin. Homeopati vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneği olduğuna inanıp bunu doğal bir tedaviyle ortaya çıkarır. Fiziksel hastalıkların temelinde yatan hem fiziksel hem psikolojik nedenleri tespit edip hem fiziksel hem psikolojik rahatsızlıkları tedavi eder.


Homeopati seansı doktor ve terapist görüşmesinin bileşimi gibi bir deneyim. Aklımda kaldığı kadarıyla seansta üzerinde durulan konular şöyle:



  • Sağlık geçmişim. Çocukluktan itibaren geçirilen tüm hastalıklar. Aşılara tepki verilmiş mi, alerji var mı, hangi hastalıklar geçirilmiş, ilaçla mı tedavi olmuş?

  • Ailenin sağlık geçmişi. Anne babanın geçirdiği hastalıklar. Büyükanne büyükbabanın sağlık sorunları. Vefat ettilerse nedeni.

  • Libido seviyesi.

  • Genel modla ilgili sorular. Enerji seviyesi günün hangi saatinde daha fazla? Uyku düzeni normal mi? Rüyalar hatırlanıyor mu? Açık hava mı kapalı yerler mi seviliyor? Güneşli mi yağmurlu havalar mı seviliyor? Kuru havalar mı nemli havalar mı seviliyor? gibi. Sevilen renkler hangileri? Mutlu ve mutsuz eden şeyler neler?

  • Yeme alışkanlıkları. Ağırlıklı olarak neyle besleniliyor? Ara sıra aşerdiğin yiyecek var mı? Nefret ettiğin yiyecek var mı?

  • Sonra psikolojik konular. Hangi durumlarda mutsuz hissediyorum, neden? vb.

İyi geldiği rahatsızlıklar, örnek olarak birkaçını buraya copy-paste yapıyorum; kaygı ve panik atak, mutsuzluk, depresyon, uykusuzluk, öfke patlamaları, sebebi bilinmeyen korkular, mevsim değişikliklerine karşı hassasiyet... Açıklanamayan ağrılar, tansiyon, eklem rahatsızlıkları, cilt problemleri, menapoz, adet düzensizlikleri, astım, mide-bağırsak rahatsızlıkları, kabızlık... gibi kendini bedensel düzeyde ortaya çıkaran rahatsızlıklar.


Daha önce terapiye gitmedim, ve hemen hemen her şeyimi bilen birisine bunları tekrar anlatmak garip geldi biraz :) Fakat beni rahatsız eden bazı fiziksel sorunlardan ve duygusal patlamalardan kurtulma düşüncesi hoşuma gitti :) Bakalım tedavi işe yarayacak mı?