4 Şubat 2009 Çarşamba

Tango DJ'liği zor zenaat mirim.


3 akşam müzik yaptın da Dj mi oldun derler adama :) Olsun desinler, Tango Dj'i olduğumu düşünmek hoşuma gidiyor :) Öyle kolay bir iş de değil hani. Bir liste oluşturmak için günlerce uğraşmak gerekiyor. Parçalara hakim oldukça ve liste hazırlama konusunda pratik yaptıkça bu süre azalıyor.


Tango müzikleri hakkında çok kısaca özet bilgi geçmek istiyorum, nesi bu kadar zormuş anlaşılabilsin diye. 3 tür tango müziği var, bunlar, tango, vals ve milonga. Milongalarda çalınacak müzikler "tanda" denilen 3 veya 4 parça içeren bölümlerden oluşuyor. Tandalarda seçilen müzikler ya aynı bestecinin olmalı, ya aynı orkestranın çaldığı parçalar olmalı, veya aynı hissi vermeli. Tandaların sıralaması da değişebiliyor, benim tercihim Tango-Vals-Tango-Milonga sıralaması. Tandalar Dj'in tercihine göre 3 veya 4 parçadan oluşabiliyor ama bunlar listede standart olmalı. Mesela valsleri 3 parçalık tandalara yerleştirdiysek, liste boyunca 3 parça olmalı ki dansedecek kişiler kendini buna göre ayarlasın, dansa ne zaman kalkacaklarını, kiminle kaç parça dansedeceklerini bilebilsinler. Tandaların arasında da tango dışı bir müzik çalınır ki o tandanın bittiği anlaşılabilsin.


Bir milonga listesi 4,5 - 5 saat sürecek şekilde oluşturulmalı. bu da yaklaşık 100 parça demek. Oluşturulan liste de olduğu gibi kullanılamıyor, kitlenin enerjisine, o anki moduna göre milonga esnasında parçaların sıralamasını değiştirmek veya farklı parçalar ekleyip çıkarmak gerekebiliyor. Yani liste hazırlayınca işimiz bitmiyor, milonga boyunca mixer'ın başında durup tizleri basları ses düzeyini ayarlamak gerektiği gibi halkın da nabzını tutmak gerekiyor :) Düşünün ki bir dolu zaman ve emek harcıyorsunuz, en sevdiğiniz müziklerden liste oluşturuyorsunuz, ve dansetmeye pek fırsatınız olamıyor! Gerçekten zahmetli bir iş. Ama tüm yorgunluğuna rağmen insanların en güzel müziklerle kendilerini dansa bıraktığını ve gecenin sonuna kadar durmaksızın dansettiklerini, iyi vakit geçirdiklerini görmek çok güzel bir his :)


Çok sık olmasa da Tango Dj'liği yapmaya devam edeceğim. Belki ayda bir periyodik olarak yapacak enerjiyi kendimde bulurum kim bilir :)